Alkolås kan inte installeras i vissa bilar

posted in: Information | 0

Det som saknas är information om att det inte går att installera alkolås i alla bilar. En av mina kunder åkte fast för rattfylleri. Han tog sitt ansvar för brottet och betalade ett ansenligt belopp i böter. Inledningsvis var hans körkort omhändertaget av polisen och sedan återkallat. I samband med återkallandet fick han informationen från Transportstyrelsen om möjligheten att kunna få ut ett körkort med villkor alkolås. Han gjorde läkarundersökning och lämnade erforderliga prover. Efter en tid var han godkänd och kunde kvittera ut sitt villkorade körkort.

Ingen information från företagen

Innan han ansökte om alkolås hade han hört sig för om det skulle vara möjligt att installera alkolås i hans bil som är en laddhybrid. ”Inga problem” sa man hos Dialect AB som är störst på marknaden i Sverige. Det visade sig dock vara helt omöjligt. Han kollade med samtliga andra aktörer som är godkända av Transportstyrelsen för att installera alkolås. Det blev samma resultat hos alla. Läs till exempel

http://www.xn--drivingkrkortsmottagning-soc.se/sv-SE/alkol%C3%A5s-33448173

https://www.dignita.com/villkorat/villkorat-korkort

Bristande information från Transportstyrelsen

När man läser den information som finns tillgänglig på Transportstyrelsens hemsida nämns ingenting om problem att installera alkolås i många av miljöbilarna, till exempel ladd-hybrider.

https://transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Korkort/forlorat-korkort-ny/ingripande-mot-ditt-korkort/alkolas-efter-rattfylleri/

Villkorade körkortet återkallades

Eftersom installationen misslyckades blev det villkorade körkortet återkallat. Ett av villkoren är nämligen att alkolåset skall vara installerat inom en viss tid (4 veckor). Spärrtiden för att kunna få ut ett nytt körkort blev därmed den tid som skulle återstå för det villkorade körkortet. Det innebär att mannen ifråga har förlorat flera månader som han inte kunnat köra bil jämfört med om han hade struntat i att ansöka om alkolås. Om han hade fått rätt information från början hade han förstås struntat i att ansöka om alkolås. Dessutom har han fått lägga ut stora kostnader för läkarundersökning m.m.

Läs mer om rattfylleri.

https://paragrafhjalpen.se/383-2/