Hjälp jag har åkt fast för rattfylleri

posted in: Information | 0

Åkt fast för rattfylleri

 

Oskyldig eller tvivelaktig bevisning

Det kan finnas många omständigheter där du som tagits in som misstänkt för rattfylleri upplever att du är oskyldig. Det var någon annan som körde, alkoholförtäringen skedde efter körningen eller andra omständigheter. Jag kan bidra med juridisk hjälp.

Brottsligt men jag är inte kriminell

Du som åker fast för rattfylleri har förmodligen aldrig tidigare varit i kontakt med rättsväsendet. Det blir en stor chock när du helt plötsligt bli införd på en polisstation och utsätts för tvångsåtgärder. Du får lämna prov och blir förhörd. Körkortet omhändertaget och du kommer hem utan det.

Skam och ångest

Efter hemkomst kommer alla tankar. Vad ska du säga till familjen och hur ska det framföras att du åkt fast för rattfylleri? Hur ska du ta dig till och från jobbet? Vad säger du till arbetsgivaren och arbetskamraterna? Du ska veta att det varken är skamligt eller brottsligt att bli alkoholberoende. Det skamliga och brottsliga är att du inte kunde låta bli att sätta dig vid ratten och köra.

Jag är väl ingen alkoholist

Du förknippar dig inte med de sjaskiga A-lagare som du har sett i anslutning till Systembolaget eller i stadens parker. Statistiken visar att de allra flesta, nästan alla, som åkt fast för rattfylleri, har ett riskbeteende när det gäller alkohol och om de inte redan är det så är de i alla fall på god väg att bli alkoholberoende. Ofta är det ingen överraskning för familjen eller de på jobbet. Så är det kanske i ditt fall också även om du inte vill kännas vid den tanken.

Maximal otur att jag åkte fast för rattfylleri

Nej, du hade inte otur. Du hade TUR. Tur hade du att du stoppades innan du hade hunnit skada eller döda en medtrafikant. Du hade även tur att du åkte fast medan du ännu har familjen och jobbet kvar. Äntligen har det öppnat sig en möjlighet för dig att bryta mönstret. Det är högst osannolikt att du aldrig tidigare har kört onykter men dessa gånger har ingen reagerat och körningen gått bra och utan missöden. Visst. Du kan betala böterna och invänta att du får tillbaka körkortet och sedan gå vidare som tidigare men då har du inte tagit vara på möjligheten som öppnar sig.

Vad ska jag göra nu?

Ta aktiv kontakt med beroendevården. Du fick förmodligen information från polisen och om du inte skrev på ett medgivande att beroendevården skulle få kontakta dig så ska du göra det själv. Kolla gärna nedanstående länk.

https://patient.capio.se/psykiatri/stockholm/capio-maria/praktisk-information/samordnade-insatser/smadit-samverkan-i-trafiken/

Hur få tillbaka körkortet?

Hur lång spärrtid du får beror på hur högt värde du hade. Det första som sker är att körkortsmyndigheten begär in ett yttrande från dig. De får också in handlingarna från polisen. Därefter fastställer de spärrtiden enligt praxis. Det du kan göra om körkortsåterkallelse innebär katastrof är att ansöka om alkolås.

http://www.korkortsportalen.se/jag-har-forlorat-mitt-korkort/Alkolas–efter-rattfylleri/