Snabba elcyklar

posted in: Cykel, Information | 0

Vad gör polisen åt för snabba elcyklar?

Jag har hört att det börjar förekomma snabba elcyklar. Det är ganska typiskt när det kommer in nya transportmedel på marknaden. Minns ni Segway som från början klassades som moped men som numer är cykel klass 3. Samhället och lagstiftningen hänger inte med. Hur ska transportmedlen klassificeras och hur ska gränsdragningen ske? De alltför snabba elcyklarna måste anses vara, beroende på hastighet och effekt, som endera moped klass 2, moped klass 1, eller kanske till och med motorcykel.

Ålderskrav, körkortskrav och registrering

Är de snabba elcyklarna att anse som moped klass 2 måste föraren vara 15 år och ha förarbevis. Anses de som moped klass 1 eller motorcykel måste föraren ha körkort och fordonen vara registrerade i Vägtrafikregistret.

Bevisning

Om någon ertappas med en alltför snabb elcykel blir det svårt att bevisa förarens eller ägarens vetskap och uppsåt. De kanske inte fattar att de har en moped. Cyklar har inget krav på att ha hastighetsmätare så den som kör kanske inte förstår att det går för fort. Man kan inte straffas för olovlig körning om man inte fattar att man kör ett körkortspliktigt fordon. En annan sak är polisens möjlighet att bevisa att en för snabb elcykel faktiskt är en moped.

 

Det ska bli intressant att följa utvecklingen.

http://www.bicycling.se/blogs/kristerisaksson/idag-sag-jag-framtiden.htm